PRETRAŽIVANJE:  
  
 

STOJAN VUČIĆEVIĆ,
SABRANE PJESME, NAPRIJED ZAGREB i OGRANAK MATICE HRVATSKE METKOVIĆ
 
 
 

 


 

 


Nedstat Basic - Free web site statistics

 
22. 12. 2011

Sretan Božić!

Svim kršćanima, novog i starog kalendara, želimo Sretan Božić i uspješnu 2012. godinu.
27. 9. 2011

Hercegovački plodovi mediterana

Sajamska manifestacija Hercegovački plodovi mediterana održat će se 7. i 8. listopada 2011. godine u Stocu. Evo što poručuje organizator:
17. 8. 2011

Neuspjela potražnja za halkama u Radimlji

Dan pred Veliku Gospu, krenusmo u potragu za metalnim halkama (tur. halka-prsten, kolut) u Radimlji o kojima se dugo priča da postoje. Ovoga puta smo naumili posjetiti pećinu Tavnicu za koju se priča da sigurno u njoj imaju neke halke, ali nije jasno čemu su služile. Dva najbolja poznavatelji kanjona Radimlje iz Barana, posebno onoga djela u blizini Istupa, istodobno čvrsto uvjereni da su u toj pećini halke, su krenuli da sve to pokažu.
9. 8. 2011

Prvi susret Mustapića u Hutovu

U ponedjeljak, 01 Kolovoz 2011. godine bilo je iznimno veselo u živopisnom naselju Hutovo, u neumskom zaleđu, gdje je upriličena manifestacija "Prvi skup Mustapića". Više stotina Mustapića iz cijelog svijeta, sve do Amerike, Argentine i Australije okupilo se na jednom mjestu u Hutovu i tako trasiralo put za sljedeća takva okupljanja. Inače je u zadnjih nekoliko godina u Hercegovini učestala praksa okupljanja po prezimenima što prelazi u tradiciju.
15. 7. 2011

SKUP MUSTAPIĆA, Hutovo, 30.srpnja 2011.

U vrijeme tzv. brzog življenja, čije ralje nas sve više i više stežu i time nas sve više udaljavaju jedne od drugih, Udruga Mustapići Neum je odlučila bar na jedan dan pobjeći od svakodnevice i skupiti sve Mustapiće svijeta na jedno mjesto, u Hutovo, odakle su se svi oni tijekom nekoliko zadnjih stoljeća raselili diljem svijeta.
10. 6. 2011

Papa o Ruđeru Boškoviću u HNK

Ja bih želio spomenuti oca Ruđera Josipa Boškovića, isusovca, rođenog u Dubrovniku prije tri stotine godina, 18. svibnja 1711. On vrlo dobro utjelovljuje sretnu svezu između vjere i znanosti, koje se uzajamno potiču na propitivanje, koje je istovremeno otvoreno, raznoliko, ali i sintetičko.

Njegovo najpoznatije djelo Teorija prirodne filozofije, objavljeno u Beču, a zatim i u Veneciji polovicom osamnaestoga stoljeća, nosi vrlo znakovit podnaslov: Redacta ad unicam legem virium in natura existentium, to jest Prema jedinom zakonu postojećih snaga u prirodi. U Boškoviću imamo analizu, imamo proučavanje mnogovrsnih znanstvenih grana, ali imamo i strast za jedinstvom. A to je tipično za katoličku kulturu.
2. 6. 2011

Sjećanje na pokojnog Peru Marijanovića

U sklopu manifestacije "Stolačko kulturno proljeće", 31. svibnja 2011. godine, upriličena je večer na nekropoli stećaka Radimlja u sjećanje na pokojnog Peru Marijanovića. Prošlo je godinu dana od njegove smrti.

Stoga je ove godine priređeno posebno izdanje Zbornika u kojemu je dostojno predstavljena njegovo djelo kao pokretača brojnih aktivnosti i glavnog i odgovornog urednika godišnjaka Matice hrvatske u Stocu.
12. 5. 2011

LUCERNA LUCENS IZ LJUTACA

Msgr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski u članku za godišnjak Stolačko kulturno proljeće se prisjetio vrlog prijatelja Pere Marijanovića.

7. 5. 2011

Znanstveno stručni skup Pero Marijanović - život i djelo

U četvrtak 5. svibnja 2011. godine na Građevinskom fakultetu u Mostaru održan je Znanstveno-stručni skup posvećen životu i djelu pokojnog Pere Marijanovića.

Skupu su se na samom početku obratili rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Vlado Majstorović i dekan Građevinskog fakulteta prof. dr. sc. Mladen Glibić, a moderator skupa bio je prof. dr. sc. Ivo Čolak.
28. 4. 2011

Znanstveno-stručni skup

Pozivamo Vas na znanstveno-stručni skupkoji će se održati 5. svibnja 2011. godine s početkom u 10 sati u amfiteatru Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.
4. 3. 2011

Sjećanje na prijatelja

Ivanu Jurkoviću, kulturnom djelatniku i velikom prijatelju Zaklade "Ruđer Bošković – Donja Hercegovina", Društva prijatelja starina "Hutovo" i mjesta Hutova.

Dana 22. siječnja nakon teške bolesti blago u Gospodinu preminuo je Ivan Jurković, potpredsjednik Hrvatskog kulturnog-umjetničkog društva "ZORA" Struge – Gorica. Bio je suosnivač, član prvog Upravnog odbora, potpredsjednik i predsjednik ZORE, društva kojem je svim svojim bićem bio predan.
16. 2. 2011

Obavijest

Povjerenstvo za izradu Zbornika radova "Stolačko kulturno proljeće" održalo je sastanak 4. veljače i analiziralo pripremne aktivnosti i pristigle radove za navedeni Zbornik.

Dosadašnje aktivnosti idu prema predviđenom planu, a sve autore radova molimo da radove pošalju na adresu [email protected] ili nekome od članova Matice hrvatske Stolac, kako bi se na vrijeme završila obrada radova.
16. 2. 2011

Reagiranje

U seriji Humski zborniku br. 10, Ravno 2006., objavljena je monografija "Dubljani" koju su priredili Ivica Puljić i Stanislav Vukorep. U radu Stanislava Vukorepa "Stradanja Hrvata Dubljana tijekom Drugog svjetskog rata i poraća", na stranici 181. na temelju izjave Stane Skaramuce iz Ravnog objavljen je navod kako se u Dubrovniku objesila Anica Ćoić, majka Sebastijana (Save) Ćoića.

Kasnijim saznanjima utvrđeno je kako objavljeni navod o vješanju Anice nije istinit te ovim putem ispravljamo nenamjeran propust iz spomenutog rada. Do spomenutog propusta došlo je zamjenom identiteta Anice Ćoić sa osobom iz Dubljana koja je stvarno izvršila vješanje.

Stanislav Vukorep
12. 12. 2010

Matica hrvatska Stolac - Obavijest

Povjerenstvo za izradu Zbornika radova "Stolačko kulturno proljeće" poziva sve prijatelje i suradnike pokojnog Pere Marijanovića da sudjeluju sa radovima u Zborniku radova.

Očekuju se radovi koji će osvijetliti njegove znanstvene, prosvjetne, kulturne, humanitarne i druge aktivnosti, te njegove pojedinosti iz životopisa. Radnje je potrebno dostavit do 1. ožujka 2011. godine na adresu [email protected] ili nekome od članova Matice hrvatske Stolac (također u elektronskoj formi).

Napominjemo da će Zbornik radova 2011. biti posvećen opusu Pere Marijanovića.

16. 11. 2010

Sjećanje na prof. Marijanovića

Članovi Matice hrvatske u Stocu odlučili su prisjetiti se svoga prijatelja pokojnog Pere Marijanovića i tako obilježiti prvu godišnjicu njegove smrti. Naredni Zbornik radova, koji tradicionalno izlazi u proljetnom periodu, bit će posvećen njegovom djelu, a sadržavat će radove vezane za njegov znanstveni, stručni, humanitarni, edukativni i drugi rad. Na dosada održanim dogovorima utvrđene su skupine teme koje bi se trebale obraditi, bez ambicija da se obuhvati ukupna njegova djelatnost u jednom Zborniku. Razgovarano je i o nastavku rada ove Internetske stranice, pa se ova obavijest može shvatiti kao pokušaj nastavka njenog rada. Pojedine poteškoće će se riješiti u narednom periodu, nadaju se članovi Matice hrvatske u Stocu.
25. 4. 2010

Posljednji pozdrav: Prof. dr. sc. Peri Marijanoviću

U petak 23. travnja umro je naš vrijedni prijatelj i suradnik prof. dr. sc. Pero Marijanović, redoviti profesor Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Veleučilišta u Varaždinu, arheolog, geolog, informatičar i prije svega čovjek... Pored niza znanstvenih radova pokrenuo je projekt Donja Hercegovina koji je naišao i na potporu hrvatske Vlade.

Pogrebna povorka kreće u nedjelju 25. 04. 2010. godine u 15:00 sati ispred mrtvačnice "BIJELI BRIJEG".

Pokop dragog nam pokojnika bit će obavljen na Rimokatoličkom groblju u LJUCIMA (Stolac). Sveta misa zadušnica služit će se uz pokop. Prijevoz autobusom je osiguran.

Poštovanoj obitelji Marijanović i svima koji su ga voljeli iskrena ljudska sućut.
2. 4. 2010

Sretan Uskrs! Sretan Vaskrs!

Najveći kršćanski blagdan Uskrs ove godine katolici i pravoslavci slave u isti dan. Želimo svima sretan i blagoslovljen Uskrs, ispunjen toplinom, ljubavlju i radošću.

Ravnatelj zaklade zbog zdravstvenih problema posljednjih dana nije u mogućnosti dodavati nove sadržaje na stranicu. Nadamo se brzom ozdravljenju i nastavku rada.

Webmaster
15. 3. 2010

HRVATSKI NERETVANSKI ZBORNIK 2/2010. Obavijest o izlasku i prodaji

Dame i gospodo, drage buduće čitateljice i čitatelji, Društvo Neretvana i prijatelja Neretve u Zagrebu obavještava Vas da je svjetlo dana ugledao drugi broj Hrvatskoga neretvanskog zbornika. Prvi je broj ovoga zbornika izdan 2009. U njemu su objavljeni radovi tridesetak autora različitih struka i zanimanja. Drugi je broj Zbornika opsegom još veći te u njemu na 400 stranica možete tekstom i slikom okusiti Neretvu, njezine specijalitete, upoznati se s njezinom florom i faunom, s pikanterijama iz prošlosti i sadašnjosti, obnoviti uspomene na događaje i ljude te oživjeti iskonske boje i mirise jedine hrvatske delte. Vjerujemo da će svatko od vas pronaći nešto što će ga zaintrigirati, a možda ga i potaknuti na buduću suradnju. Zbornik je moguće nabaviti na 23 prodajna mjesta Tiska i Slobodne Dalmacije u Dolini Neretve(od 27.veljače) te u knjižarama Ljevak na (Trg Bana Josipa Jelačića) i Profil Multimedija (Bogovićeva 7) u Zagrebu. Predstavljanje Zbornika održat će se 17.travnja 2010. u Kazalištu "Komedija" u 12 sati te je svatko od vas pozvan na druženje nakon predstavljanja.
24. 2. 2010

Crtica za našu povijest (prilog za naš Virtualni muzej): Tomo Raič

Humski narodni guslar Šimun Raič, ulje na platnu. Umjetničko djelo Božice Marković iz Bjelovara.
15. 2. 2010

Više od pola milijuna posjeta našoj stranici

Do danas smo realizirali više od pola milijuna posjeta našoj stranici. Svima koji su nas posjetili zahvaljujemo! Zaklada RB DONJA HERCEGOVINA.
 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16 SljedećaZadnja


Fondacija Ruđer Bošković - Donja Hercegovina, sva prava pridržana (c)