PRETRAŽIVANJE:  
  
 

STOJAN VUČIĆEVIĆ,
SABRANE PJESME, NAPRIJED ZAGREB i OGRANAK MATICE HRVATSKE METKOVIĆ
 
 
 

 


 

 


 
 

Datum objave:  22. 6. 2008   


Formiran Inicijativni odbor za obilježavanje četiristote obljetnice postanka Raguža, piše Jakša Raguž

 

U pitoresknoj Londži ponad Hutova blata 13. svibnja 2006. godine je formiran Inicijativni odbor za obilježavanje četiristote obljetnice postanka Raguža, odnosno spominjanja rođenja Petra Veseličića Latinina, glavnog Stožera i temeljnog nositelja rodoslovlja plemena Raguž. Rečenog dana u prisustvu više od dvadeset Raguža govorilo se o toj obljetnici, pa je u svezi toga imenovan rečeni odbor čija zadaća bi bila provesti pripreme za dostojanstveno obilježavanje i proslavljanje tog jubileja 2010. godineu Stocu.
Slijedom toga 3. ožujka 2008. u hotelu Dubrovnik u Zagrebu je, a na poticaj člana Inicijativnog odbora Đure Raguža Kramarevića, održan sastanak zagrebačkih Raguža. Na sastanku, kojem je prisustvovalo 65 osoba je formiran Organizacijski odbor za obilježavanje četiristote obljetnice postanka Raguža za područje Zagreba i Zagrebačke županije. U Odbor su ušli slijedeći članovi: Đuro Raguž Kramarević iz Sesveta, predsjednik, Jakša Raguž Čolić, potpredsjednik, te članovi Tomislav Raguž Bičkić, Srđan (Zdenko) Raguž, Zvonimir Raguž Ljević, Vlatka Raguž Bičkić i Ruža Raguž Topić, dok je za medije zadužen Mario Raguž Kramarević. Zadaća odbor će biti provedba priprema za obilježavanje 400-te obljetnice kod zagrebačkih Raguža.
Na sastancima ovoga Odbora, održanima u travnju i lipnju u restoranu Velebit vl. Bože Raguža, odlučeno je da se pristupi kreiranju Web stranice o Ragužima, dok bi među idejama koji bi trebalo realizirati tijekom održavanja velikog skupa u Stocu bi trebale biti i slijedeće:
- da broj okupljenih premaši brojku od 1201 osobe, jer je trenutni Guinessov svjetski rekord 1200 osoba istog prezimena na jednom skupu (Jefferson).
- da fotograf Šime Strikoman uslika 'Milenijsku fotografiju' svih Raguža na tom skupu.
- postavljanje spomen – obilježja obljetnice u crkvi Sv. Ilije u Stocu.
- U suradnji s Mirom Ragužem iz Mostara dizajnirati simbol jubileja.
- U studenom 2008. godine u Zagrebu održati veliko obiteljsko okupljanje – «Veče Raguža» gdje bi se nastojalo okupiti što više zagrebačkih i drugih Raguža, pa bi se kroz druženje učvrstile i obnovile međusobne veze, te dalo dodatni poticaj održavanju velikog jubileja.
U međuvremenu je 12. travnja u Donjem Miholjcu oformljen Odbor za Slavoniju, čiji predsjednik je postao Stojan Raguž Gunjinović iz Požege, poznati autor velebne monografije o Ragužima.
Također je u Čapljini, u restoranu vlasnika Mile Raguža, 9. svibnja održan osnivački skup Odbora za Hercegovinu, u slijedećem sastavu: Željko Raguž iz Stoca, predsjednik, Mile Raguž, potpredsjednik, te članovi: Pero Raguž Ljević, Andrija Raguž – Gunjinović, Milenko Raguž – Jole, Ante Raguž – Marijanović, Zvonko Raguž, Zdenko Raguž, Drago Raguž, Ljubo Raguž, Dragan Raguž, Spasoje Raguž, Marko Raguž, Niko Raguž i Ivan Raguž.
Tijekom godine se očekuje osnutak Odbora u Dubrovniku, te u Istri. Nakon toga bi se  održati skup svih regionalnih Odbora gdje bi se podijelili zadaci koje je nužno izvesti kako bi se obljetnica uspješno obilježila.

 
Fondacija Ruđer Bošković - Donja Hercegovina, sva prava pridržana (c)