PRETRAŽIVANJE:  
  
 

STOJAN VUČIĆEVIĆ,
SABRANE PJESME, NAPRIJED ZAGREB i OGRANAK MATICE HRVATSKE METKOVIĆ
 
 
 

 


 

 


Nedstat Basic - Free web site statistics

 

Datum objave:  27. 9. 2011   


Hercegovački plodovi mediterana

 

Sajamska manifestacija Hercegovački plodovi mediterana održat će se 7. i 8. listopada 2011. godine u Stocu. Evo što poručuje organizator:Ostvarilo se predviđanje iz 2008.godine kada se počelo sa manifestacijom da ćemo za pet godina ostvariti prve uspjehe od početka manifestacije kroz motiviranje Hercegovačkih poljoprivrednika za masovno angažiranje za sadnju mediteranskih voćnih kultura: šipka, nara, smokve i masline. I zaista, predviđanja su se ostvarila, jer mediteranske kulture u našoj državi mogu se uzgajati samo u krajevima sa mediteranskom klimom pa je tržište ove proizvode prihvatilo.

Zlatne količine plodova očekuju se u 2011. godini ali s obzirom na recesiju i smanjenje kupovne moći cijene su puno niže od troškova proizvodnje. Zato se nameće obveza da se poduzmu mjere i pronađu kapaciteti za čuvanje proizvoda kroz hlađenje par mjeseci, kad se mogu postići korektnije cijene. Ovo nije nikakva novost, jer napredni svijet ovo u okruženju ovo radi godinama. Mi ćemo seve naše članove animirati i upoznati sa aktivnostima i dati eventualno preporuke. Također ćemo organizirati susrete trgovaca izvoznika sa našim proizvođačima.

Hercegovina raspolaže sa dosta uvoznih introduciranih sorti te će pored autohtonih biti izložene na sajmu što će pored izloženih sadnica dodatno opredijeliti potencijalne sadioce da odaberu najbolju, tržišno prihvatljivu sortu. Zato smo sigurni da će posjetitelji biti zadovoljni, kada mogu na jednom mjestu vidjeti: plodove voća mediteranskih kultura, prerađevine, organsku hranu, ljekovito bilje, pčelarske proizvode, hortikulturu, vina, mesne u mliječne proizvode te saslušati najeminentnije stručnjake kriz stručna predavanja iz tih oblasti.
Fondacija Ruđer Bošković - Donja Hercegovina, sva prava pridržana (c)