PRETRAŽIVANJE:  
  
 

STOJAN VUČIĆEVIĆ,
SABRANE PJESME, NAPRIJED ZAGREB i OGRANAK MATICE HRVATSKE METKOVIĆ
 
 
 

 


 

 


 
 

Datum objave:  12. 11. 2008   


IZAIJA, IZAIJA... Pismo iz naše budućnosti

 

Pristiglo nam je pismo iz naše budućnosti. Ovoga puta šef Unije nas izravno poziva slušati njegov govor. "Važno mi je da to čujete!" napisao nam je. Svi mi koji smo žurno prispjeli iz njihove prošlosti u našu budućnost izuzetno smo toplo primljeni te odmah smješteni u takozvani Salon svjetla. Željeli smo prije toga pozdraviti Premilosnog, šefa njihove Unije, ali su nam se ljubazno ispričali. "Premilosni je žalostan danas te vas ne može primiti" rekli su nam. Mi smo svaku njegovu riječ zabilježili te vam je prenosimo uz samo najnužnije komentare. Pokrenite opciju više! (Na našoj slici: kršćani okupljeni na molitvu)(Premilosni ulazi u Salon svjetla, svi stoje mirno, traje zaglušni aplauz iz razglasa. Po želji samog Premilosnog aplauz je skraćen na samo 4 minute, jer mu se žuri stići na drugi sastanak. Iako je poprilično izmoren i vidno uznemiren ipak se svečano doima. Našoj delegaciji pristigloj iz njihove prošlosti, dodijeljeno je mjesto u četvrtom redu s lijeva. Premilosni počinje svoj govor. Govor donosimo u cijelosti uz manje komentare.)

 

Predragi,

Čini se kako smo uspjeli locirati kriminalnu skupinu koja ovih dana podmeće tekstove na tajnim sastancima nove sekte koja se iz zaseoka nekada zvanog Južna Amerika širi u našu Epsku Uniju i koji sebe zovu kršćanima. Ta četvorica udružena u zločinačku organizaciju nose konspirativna imena: Ivan, Luka, Matej i Marko. Vrlo vjerojatno je riječ o jednoj profesionalno mudro sastavljenoj skupini koju sačinjava jedan tekstopisac (možda Matej), dva lektora (možda Ivan i Marko) te menadžer skupine (vjerojatno Luka).

 

Ali, ni sami nisu svjesni koliko su naivni. Da bi uopće djelovali u mojoj Uniji moraju međusobno surađivati a vi dobro znate kako u mojoj slavnoj Uniji više ne postoje četvorica koja bi među sobom razgovarala a kamoli surađivali. Svi smo postali cjeline i drugi nam nisu potrebni. Zato sam izdao mudru naredbu da se uhiti svaka četvorka ako se takva skupina uopće negdje pronađe. U tom slučaju gotovo je sigurno: to su oni, kriminalna kršćanska skupina udružena u zločinačku organizaciju s ciljem rušenja Unije. (Stanka, iz razglasa se čuje Uuuuu, pa zvižduk).

Njihovi tekstovi su oprečni ljudskom razumu, te su zlobni, tendenciozni i tajnoviti. No čašu su prelili tekstovima o vinogradu, vinogradarima, lozi i vinu koji se ovih dana čitaju na tajnovitim sastancima o čemu me uredno izvješćuju špijuni ubačeni u te skupine. Cilj ovih tekstova je unijeti razdor među vinogradare, stvoriti ozračje malodušje te osjećaj bezizlaznosti. Izravno mi se prijetilo: trsovi će ti se posjeći i spaliti u ognju. Ima i gorih tekstova od ovih. U njima se javno proklamira smrt produktivnosti i rentabilnosti, tim hodalicama na kojima su sve carske unije prohodale i odrasle. Došao izjutra u vinograd ili o trinaestoj uri, svejedno je. Izvolite istu plaću. Radio ne radio, ista plaća. Tko će to sutra doći o sedmoj uri? Svi će doći o trinaestoj. Na, izvolite plaću! Ne morate više ni dolaziti. Čeka vas plaća. Otkuda taj novac? Otkuda, pitam vas? Iz mojih blagajni, eto od kuda. Od moje muke uzeto! Svi ste dobri, svi plemeniti i milosrdni ali na moj trošak (ovdje Premilosni gotovo bolno jaukne.Tajac. Razglas šuti).

Kako se želi srušiti moja Unija? Radnici dolaze u moje vinograde o trinaestoj uri. Toliko da uzmu plaću. Evo, na! Izvolite samo! A onda naiđe neki njihov Gospodin pored neke vode pa kaže: Neka bude vino! Sada oni što su spavali do trinaeste ure i uzeli nezarađenu plaću, navale na onu vodu koja je vino postala pa loču besplatno. Eto, to su poruke te kriminalne skupine (ovdje još jednom gotovo bolno jaukne Premilosni). Sutra onako nalokani mogu spavati do mile volje i cijeli dan ako žele jer mojih carskih vinograda više nema! Posjekli su trsove i spalili u ognju vječnom, baš onako kako je ona kriminalna četvorka i napisala. Zbogom moji carski vinogradi, zbogom moji jadni ranoranioci vinogradari, zbogom Unijo! Nema više ni vinjage moj naivni Izaijo, ili kako ti je već ime. Ni nje više nema jer su trsovi spaljeni. Kad bi nje bar bilo dobro bi se vino dalo napraviti. Ali komu? Kada moji vinogradari sada loču besplatno vino načinjeno iz obične vode. Istina, to sam i sam činio. Naravno, činio sam to na prirodan način. Nikakvim magijama. Dodao bi kakve jeftine boje u čistu vodu i koju kap limunove kiseline. Eto ti vina. Ali nisam to činio da stvaram nered i nerad. Već da povećam rentabilnost proizvodnje. Isključivo zato. Samo zbog rentabilnosti. Što manji troškovi što veća cijena! To je gospodo načelo a nije moja volja! A to je, morate priznati, plemeniti cilj.

Moramo predragi lučiti plemeniti cilj povećanja rentabilnosti od lažnog milosrđa. Jedna je stvar napraviti jeftino vino i prodati ga za dobre pare sirotinji (maksimalna rentabilnost) a druga je
Fondacija Ruđer Bošković - Donja Hercegovina, sva prava pridržana (c)