PRETRAŽIVANJE:  
  
 

STOJAN VUČIĆEVIĆ,
SABRANE PJESME, NAPRIJED ZAGREB i OGRANAK MATICE HRVATSKE METKOVIĆ
 
 
 

 


 

 


 
 

Datum objave:  12. 5. 2009   


Kako je sagrađena pulska arena (priča iz tirolskog zarobljeništva)? Prof. Mirko Bošković

 

Ovu iznimno zanimljivu priču spasio je od zaborava prof. Mirko Bošković. Zahvaljujemo! Opcija više. 

Kako je sagrađena pulska arena

(priča iz tirolskog zarobljeništva)

 

 

Nakon 1. svjetskog rata sa svih ratišta su se vraćati brojni vojnici iz naših krajeva svojim domovima. Do posljednjeg momenta su se borili za Cara kao da se bore za svoju Domovinu. Jedan broj vojnika je završetak rata dočekao u Tirolu. Kao zarobljenici neko vrijeme su proveli u logorima, a zatim na radnim obvezama. Nakon toga, neke je put vodio preko Istre i dalje prema različitim mjestima. U kratkom boravku u Puli čuli su, ili stvorili, priču o pulskoj areni. Jedan stočanin je ovako pričao o gradnji pulske arene:

 

Odluči sotona, u neka stara vremena, sazidati veliku kuću na obalac u Poli (Pula). Kuća se morala završiti za jednu noć. Sve je smišljeno i isplanirano u najvećoj tajnosti, kako bi sotona iznenadila narod pokazavši svoju moć. Sakupi se radna snaga, izabra plac, isplanira materijal i krenuše radovi odmah početkom noći. Kamen se donosio iz obližnjih brda, majstori klesali i zidali što se brže moglo kako ih zora ne bi zatekla. Kuća se uređivala što je moguće bolje da se pokaže moć družine koja se odlučila na ovakav pothvat. Radovi su dobro napredovali, ali se brzo i zora približavala. Kada su zidovi bili završeni trebalo je kuću pokriti. Pokrov je pronađen u moru, i to je trebala biti kamena ploča iz jednog komada. Kad su krenuli u more da iznesu ploču začu se glas pijetla.

 

Nakon toga, kako već u sličnim pričama biva, sotona skupa sa svojim radnicima moraše se razbježati i zauvijek okaniti započetog posla. Tako ostade kuća na obalac ne pokrivena do današnjeg dana, i takva će i ostati, veli pripovjedač.

 

 

 

    
Fondacija Ruđer Bošković - Donja Hercegovina, sva prava pridržana (c)