PRETRAŽIVANJE:  
  
 

STOJAN VUČIĆEVIĆ,
SABRANE PJESME, NAPRIJED ZAGREB i OGRANAK MATICE HRVATSKE METKOVIĆ
 
 
 

 


 

 


Nedstat Basic - Free web site statistics

 

Datum objave:  26. 11. 2008   


Kako radi Latinica? autora Pere Marijanovića

 

U tjednu borbe protiv terorizma odlučili smo se posebno dići glas protiv medijskog nasilja usmjerenog protiv ljudske duše i njenih narodnih korijena. Uglavnom iz dva razloga. Prvo, jer je taj vid nasilja vrlo učinkovit i bolan za žrtvu, a drugo jer ga žrtva na kraju mora sama platiti! Izvor: knjiga "KAOS I DETERMINIZAM U BiH 2" autora Pere Marijanovića, nakladnik Gral Široki Brijeg, stranica 112. 

Uza svu poznatu muku Hrvata u BiH čeka ih i Latinica, emisija HTV-a, jednom u tjednu. Valja je preživjeti. Mogli bismo ugasiti televizor ili prebaciti na ono mnoštvo drugih kanala, ali to nije rješenje. Sutra vas, gledali vi ili ne, čekaju drugi, oni zluradi, oni podsmješljivi, oni zavidni... Viču kao prijateljski: "Eno, sinoć na vašoj televiziji kažu da je Tuđman svemu kriv, i vele da je lopov nad lopovima, i ona jedna žena kaže: Što će mi vaka država stvorena na zločinu? Bolja je, brte, bila Jugoslavija! Tako vele na noj vašoj televiziji." A od teškog krvavog rata prošle tek nekolike godine... Valja takve zlobnike, uza sve druge muke, opću besposlicu i nestašicu, preživjeti. I to iz tjedna u tjedan. Taman se jedna rana zamiri, eto ti opet Latinice!

 

Valja nam, dakle, "ući unutra" i razumjeti Latinicu. Rastaviti je na sastavne dijelove, pa ih temeljito proučiti. Latinica je potpuna novina specijalnoga rata protiv određenog naroda, nastala na domeni i tekovinama socijalističkog radničkog samoupravljanja. Kako je radničko samoupravljanje bilo oružje protiv radnika, tako je Latinica oružje specijalnoga rata "sebe protiv sebe", odnosno "ja protiv svoga naroda".

 

U smislu specijalnoga rata Latinica pripada postupcima protiv čovjekove duše, dakle psihološkog je karaktera. Temeljno je strukturirana u tri tipa emisija: udarnim, umjerenim i "rasteretnim". Sve one sadrže u sebi dvije temeljne komponente: slatkastu matricu namijenjenu masama i kolektivnom zavaravanju (poput "jeste li vi protiv nepravde" ili "želite li posao" ili "želite li živjeti u demokraciji", ili "bi li i vama trebao stan u Zagrebu"), te bojni dio, vješto skriven u takvoj matrici.

 

Globalno strukturirana emisija se prikazuje u stotine iznijansiranih verzija, svaka namijenjena određenom zadatku. Pri tome se zorno razlikuje osnovna od sporednih zadaća (katkada je ova podjela nejasna). Osnovna zadaća je: uvjeriti mase kako je hrvatska država nastala na zločinu i kriminalu te ju je potrebno vratiti "zemlji majčici". Sporednih zadaća je mnogo, poput: za sve su vam krivi Hercegovci, zato što su oni zločinci i lopovi. Slijedi sugerirani zaključak: stara "zemlja majčica" će vas i od njih braniti. Samo joj se vratite!

 

Uspješnost emisije Latinica se, takvom općom strukturom, značajno povećava jer golica i nadražuje interese i apetite drugih, koji su nekada s nama činili "dragu majčicu". Njima, opet, nije do latiničina povratka "majčici", oni u svemu gledaju neke druge računice. Tako se u BiH odmah prepoznala korist od napada i uništavanja Hercegovaca, jer se na taj način najbolje deblokira "bosansko more" i "more kao opšte dobro". Vapaji Hrv
Fondacija Ruđer Bošković - Donja Hercegovina, sva prava pridržana (c)