PRETRAŽIVANJE:  
  
 

STOJAN VUČIĆEVIĆ,
SABRANE PJESME, NAPRIJED ZAGREB i OGRANAK MATICE HRVATSKE METKOVIĆ
 
 
 

 


 

 


Nedstat Basic - Free web site statistics

 

Datum objave:  21. 8. 2009   


ODNIO TI ĐAVO PREŠU ILITI DRUŠTVO ZNANJA, malo ljetne šale

 

Evo i malo ljetne šale. Neka se nitko ne ljuti, mi imamo pravo na nju. Naime, staro je narodno nepisano pravo da se s klačine, kada probije pjevac i sunce zađe pa sve do izlaska, može kazivati što se god želi. Nema ljutnje. Mi smo pronašli nedovršenu klačinu (pogledati sliku) pa to pravo koristimo. Čim sunce zađe, pokrenite opciju više. Ipak je riječ samo o šali! 

 

 

ODNIO TI ĐAVO PREŠU ILITI DRUŠTVO ZNANJA

 

 

Od tada svijet postade divan. K tomu, predbožićno je doba. On šeće ulicom, opušteno. Stiže ga Aktivist. – Kako si stao sa diplomama, pita ga potiho i malo zagonetno. – Tako i tako. – Dobro, ako su Koza i Zec koze, koliko ima ukupno koza? – Dvije. – A zašto? – Zato što je Zec ime koze! – Bravo, genijalčino! Jeste li znali da je ovo bila obrana vaše doktorske teze a naš božićni dar? – Nisam, nisam ni slutio! – Doktore, dođite sutra u našu redakciju. Radio „Dobre ptice“ vas časti. Uplatite taksu na pošti, oko 22 tisuća eurića. Vidimo se sutra. Sada ste u eteru. Jeste li sretni. – Super, božanstveno. Što li će samo reći moja mama?  Vazda me korila što ne učim. Pošo u Konzum a vraćam se ko doktor! – Živjelo Društvo znanja, odgovori Aktivist.

 

Inače, najnovija znanstvena disciplina zvana Kočkakologija postaje sve popularnija u našoj Epskoj uniji. Jučer su podijeljeni i prvi doktorati. Promotivno ih je podijelio ANUKN (kratica: Američki Nacionalni Univerzitet  Kod Nas). Bilo je to božanstveno. Opet je na radiju trajala vrlo popularna igra „Tko prije jabuci, njegova djevojka“. Pozvana su dva slušatelja i dvije slušateljice da čim prije dođu na trg. Oni tamo kada stupanj doktorata iz Kočkakologije (mi pišemo izvorni naziv mada je naš Ustavni sud zabranio tu riječ i naredio govoriti Kočakologije što bi bila ušteda u jednom slovu!). Društvo znanja je postalo bogatije za nove doktore ove znanstvene discipline. Inače, podijeljene diplome su  Trial verzija, na tri mjeseca besplatno a potom se moraju kupiti. Sretnici su odmah izjavili da kupuju, ali će sačekati da WNO (kratica: Svjetska notarska organizacija) propiše što je predmet istraživanja  ove nove ali vrlo popularne znanstvene discipline. Autori se u tome uopće ne slažu. Jedni misle da ona treba pripasti društvenim znanostima a drugi tehničkim. Treba sačekati da padne konačni dogovor. Međutim, naši sretnici s trga mogu do tada urediti radna mjesta i upisati zvanje u radnu knjižicu. U međuvremenu će se vjerojatno odlučiti  kome će pripasti ova znanstvena disciplina.

 

Međutim, te večeri umalo da nije došlo do incidenta. Naime, sveučilišni aglomerat iz Kozigrada zajedno sa veleučilišnim aglomeratom iz Pokišna prosvjedovalo je protiv podjele Trijal doktorata na trgu. Zar naš domaći proizvod nije dobar? Što mu fali? Zašto strane diplome? Nismo li svi za slogan: kupujmo domaće? Ako jesmo, što tada ovo znači? Mi planiramo božićni i novogodišnji popust za sve naše diplome ali nam nikako ne ide u prilog podjela stranih diploma. Podijeliti ćemo i mi neke, ali isključivo tipa Demo. Jesmo li možda mi došli kod vas prodavati naše diplome? I tako slično.

 

Iste večeri, ANUKN je prodao dvije licence za doktorski studij kočkakologije (ili kočakologije) sveučilišnom aglomeratu u Kozigradu čime je problem ublažen dok su oni iz Pokišna otišli gunđajući. Saznali smo da su upisani i prvi kandidati koji trebaju u razumnom roku uplatiti pristojbe. Međutim, da se ne čeka, dan je nalog tiskarama da krenu u pogon punom snagom svojih motora. Određeni strah ipak ostaje. Gospodin ministar je naredio ovogodišnje opće smanjenje tiskanja diploma za 20%. Mnogi misle da će time barem neki ostati prikraćeni slatkog novca a neki opet misle kako taj ministrov potez ne ide u prilog razvoju Društva znanja. Ima i onih koji misle kako je ministar povukao mudar potez; sada će se mnogi jagmiti za diplomama, misleći kako bi ih na tržištu mog
Fondacija Ruđer Bošković - Donja Hercegovina, sva prava pridržana (c)