PRETRAŽIVANJE:  
  
 

STOJAN VUČIĆEVIĆ,
SABRANE PJESME, NAPRIJED ZAGREB i OGRANAK MATICE HRVATSKE METKOVIĆ
 
 
 

 


 

 


 
 

Datum objave:  11. 3. 2007   


Pismo upravitelja župe Nevesinje, don Ante Luburića svima nama: Ne zaboravite svoje korijene! Ne zaboravite svoj kraj!

 

Pismo upravitelja župe Nevesinje, don Ante Luburića, koje se odnosi na obnovu života hrvatskih katoličkih obitelji Nevesinja i obnovu porušene župne crkve, donosimo u cijelosti (pokrenite opciju više). Pismo odiše vjerom i nadom u bolji život svih na ovom prostoru, ali posebice Hrvata katolika koji su tu preživjeli Kalvariju tijekom dva posljednja rata i poraća. Uskoro će, ako Bog da, na istom mjestu nići nova, stara kamena ljepotica. Bogu na slavu, nikomu na prkos, za duhovnu i materijalnu korist svih. Hvala Bogu, kameno gradivo crkve je spašeno što će se značajno odraziti na cijenu obnove ali će imati i duboko simbolično i duhovno značenje (lokaciju deponiranog materijala također pogledajte opcijom više). Obnova crkve zavisi i od svih nas. Poduprimo ovaj projekt i druge projekte nevesinjskog kraja!Župa Nevesinje, osnovana je 1899. godine. Prostorom je to jedna od najvećih župa u Hercegovini, pokriva gotovo čitave dvije općine: Nevesinje i Kalinovik. To je župa izrazite dijaspore, u kojoj su katolici do posljednjeg rata osim u središtu živjeli u devet drugih naselja razmještenih po prostranom Nevesinjskom polju i okolnim visoravnima te uz kanjon Gornje Neretve (Ulog). Tipičan je to planinski kraj i prostor iznad 900 m nadmorske visine, a okolni planinski visovi dosežu i visinu do 2000m nad morem. Visina i zemljopisni položaj uvjetuju klimu: vrlo oštra – kontinentalna (zimi 'Sibir'), ljeti ugodna svježina. Čitav ovaj kraj je jedan veliki pašnjak i livada, nekoć opskrbnik Mostara s mesom i mlijekom. U ovom kraju se uzgaja poznati i traženi 'nevesinjski' krumpir.

Katolici su ovdje naseljavaju koncem 19. stoljeća: manji broj stalno naseljenih stočara s područja Stoca i Popova Polja, te naseljenici iz Zapadne Hercegovine. Godine 1940. župa dosiže broj od 1647 duša. U II. svjetskom ratu stradava oko 300 duša, a u mnogim obiteljima nije nitko preživio (Ulog).

U poratno vrijeme čitav ovaj kraj zahvatio je val iseljavanja, ali je ipak održavana stalna veza odseljenika sa rodnim krajem.

Posebnu tragediju protjerivanja Hrvati - katolici doživjeli su i na području Nevesinja za vrijeme posljednjeg rata. 1992. – 1996.

Želja za povratkom u rodni nevesinjski kraj kod prognanih Hrvata-katolika ponovno se budi. Tu želju obeshrabruje samostalna nemogućnost obnove porušenih obiteljskih kuća, posebno u naseljima gdje su Hrvati katolici u tom kraju živjeli, kao npr. Bojišta (51), Dramiševo (3), Kruševljani (12), Nevesinje (39), Pridvorci (3), Seljani (58), Sopilja (42) (doneseni brojevi se odnose na popis pučanstva 1991. godine i to samo  koji su se izjasnili kao Hrvati, koliko ih je bilo među 'jugoslavenima' bilo bi zanimljivo znati), kao i nemogućnost nabave potrebnih pomagala za obrađivanje zemlje i obnove stočarstva.

Već je obnovljena kapelica na mjesnom groblju na Seljanima, izgrađena u čast sv. Ivana Krstitelja. Sadašnji upravitelj župe nevesinjske don Ante Luburić, svakako bi do ovogodišnje proslave Ivanjdana, želio na katoličkom groblju na Seljanima uz kapelicu postaviti i zvono. Cijena zvona nadaleko poznate ljevaonice zvona Grassmayr u Innsbrucku, težine 160 kg, bi bila 4.500,-€.

Upravo je u pripremi ostvarenje projekta elektrifikacije Seljana, koji bi se priključili na električnu energiju iz Kruševljani: oko 4 km visokonaponsskog dalekovoda i oko 2 km mjesne niskonaponske mreže. Svakako će i mjesna kapelica biti priključena na struju pa bi i zvono bilo elektrificirano s programiranim svakodnevnim zvonjenjem: jutarnjim, podnevnim i večernjim. Cijena elektrifikacije zvona bila bi 2.700,-€.

Svi koji žele i mogu poduprijeti ovu akciju mogu svoje priloge poslati na račun kod UniCredit Zagrebačke banke, na ime Župa Uznesenja B.D.Marije-Nevesinje, broj 3381002202731506, s naznakom «za zvono u čast sv. Ivana Krstitelja na Seljanima» ili «za obnovu i izgradnju župskih objekata u Nevesinju».

Želja mi je, kao upravitelju župe nevesinjske, sačuvati ono malo ostataka vjernika i ohrabriti neke raseljene, koji imaju želju za povratkom. Svakako će, ako Bog da, i projekt elektrifikacije Seljana, na čemu se aktivno i zauzeto radi, još jače potaknuti raseljene ili odseljene na obnavljanje i oživljavanje razrušene djedovine. I ovaj će projekt doprinijeti održivom povratku u rodni kraj.
Fondacija Ruđer Bošković - Donja Hercegovina, sva prava pridržana (c)