PRETRAŽIVANJE:  
  
 

STOJAN VUČIĆEVIĆ,
SABRANE PJESME, NAPRIJED ZAGREB i OGRANAK MATICE HRVATSKE METKOVIĆ
 
 
 

 


 

 


Nedstat Basic - Free web site statistics

 

Datum objave:  9. 8. 2011   


Prvi susret Mustapića u Hutovu

 

U ponedjeljak, 01 Kolovoz 2011. godine bilo je iznimno veselo u živopisnom naselju Hutovo, u neumskom zaleđu, gdje je upriličena manifestacija "Prvi skup Mustapića". Više stotina Mustapića iz cijelog svijeta, sve do Amerike, Argentine i Australije okupilo se na jednom mjestu u Hutovu i tako trasiralo put za sljedeća takva okupljanja. Inače je u zadnjih nekoliko godina u Hercegovini učestala praksa okupljanja po prezimenima što prelazi u tradiciju.Preko 600 Mustapića okupilo u Hutovu, odakle skoro svi i potječu, a gdje je na kraju priređena i velika fešta uz prisjećanja na neka ranija vremena. Bilo je i suza jer se mnogi nisu vidjeli i po nekolika desetljeća, pa je ovaj skup u Hutovu poslužio i da se obnove stare rodbinske i prijateljske veze. Skup Mustapića u Hutovu inicirala je novoutemeljena udruga "Mustapići" pa je za kratko vrijeme sve organizirano na vrhunskoj razini. Program je započeo svetom misom koju je ispred crkve Krista Kralja u Hutovu, uz koncelebraciju svećenika hercegovačkih župa, predvodio biskup Ratko Perić.

"Ovo su trenuci za pamćenje i dokaz kako se ne zaboravljaju svoji korijeni, tj. svoj rodni kraj i oni s kojima smo odrasli. Nikada nemojte zaboraviti odakle ste ponikli i odakle ste se rasuli po cijelom svijetu. Oni koji su otišli daleko od ovih prostora neka se uvijek rado vraćaju svom kraju, a naravno oni koji su ovdje neka nikada ne napuštaju svoju rodnu grudu" - istaknuo je biskup Perić i čestitao Mustapićima na samoj ideji za okupljanjem i na odličnoj organizaciji cijelog skupa.

Među Mustapićima u Hutovu su bili brojni gosti uzvanici iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, od kojih neki obnašaju značajne funkcije. Tako je načelnik općine Slivno/Ravno u Republici Hrvatskoj iz loze Mustapića, a s njim su na skupu u Hutovu bili i načelnici općina Neum, Stolac i Čapljina, kao gradonačelnik Metkovića Stipo Gabrić Jambo sa svojim izaslanstvom kojeg su također činili Mustapići. Bilo je tu i još dosta uzvanika iz političkog, kulturnog i sportskog života, a svima je bio cilj uveličati ovaj skup Mustapića koji će, kako ističu organizatori, sljedeće godine biti još masovniji.

Nakon svete mise uslijedilo je zajedničko fotografiranje više stotina Mustapića ispred crkve u Hutovu, a onda je upriličen i bogat kulturno - zabavni program, uz nastup HKUD-ova "Humski glas" Neum, "Luke" Višići i lijeričara Ivana Vidića iz Čapljine. Sve Mustapiće i njihove goste i uzvanike na kraju su u glazbenom dijelu programa zabavljali Marin Previšić i grupa Kamen. Fešta je potom nastavljena u šatorima koji su za ovu prigodu bili postavljeni na lokalitetu "Mustapića vinogradina", u blizini crkve u Hutovu. Druženje, pjesma i plesovi potrajali su do dugo u noć. Svi su bili odlučni da se okupljanje Mustapića nastavi i sljedeće godine na ovoj istoj ili nekoj drugoj lokaciji u Hercegovini ili Republici Hrvatskoj.
Fondacija Ruđer Bošković - Donja Hercegovina, sva prava pridržana (c)