PRETRAŽIVANJE:  
  
 

STOJAN VUČIĆEVIĆ,
SABRANE PJESME, NAPRIJED ZAGREB i OGRANAK MATICE HRVATSKE METKOVIĆ
 
 
 

 


 

 


 
 

Datum objave:  11. 1. 2009   


SRETAN VAM BOŽIĆ, MOJ NARODE! Naš Božićni komentar

 

Po našem starom običaju, božićno-novogodišnju pauzu prekidamo s jednim prigodnim komentarom. Činimo to i ove godine. Netko će nam reći: zašto tako crno gledate? Evo odgovora: stvarnost vam je takva kakva je. Nitko drugi nije odgovoran za boju vaše stvarnosti osim vas samih. Ona je takva kakva je. Ali, ima ona stara narodna. Onaj tko je u jamu pao iz nje nije izišao ako nije svjetlo upalio pa je temeljito pregledao i tako izlaz iz nje pronašao. Zašto se svjetla bojimo? Ta ne palimo ga zato da vjeru i nadu ubijemo već izlaz da pronađemo? Ako ste se na pučini izgubili, pa valjda nećete puta nazad pronaći ako svoj položaj točno ne utvrdite! Eto to je to narode moj, još vam jednom sretni blagdani i pokrenite opciju više. S pouzdanjem da nas pravi put povratka ili izlaska u sretniju budućnost zasigurno čeka! Zato se ne plašimo iskrenog i dobronamjernog razgovora o ljutoj boljci koju bolujemo te s vjerom i nadom u sretniju budućnost krenimo! Takvi na Božju pomoć uvijek mogu računati. 

HRVATI I NJIHOVA STVARNOST

 

Hrvati uopće, a posebice oni u BiH, predmetom su prljavog projekta dijela Međunarodne zajednice. Čine ga oni cinici koji se lako i rado odriču korijena, slave Svjetlo jer ne košta ništa, vjeruju u Kozmos samo zato što je daleko, kunu se Zvijezdama zato što besplatno svijetle a visoko su. Ono što im je zaista blizu duši i tijelu to je lova, vlastita i tuđa, njihov jedini pravi bog, istinska im vjera i najdublji im korijeni.

Hrvati su danas, nažalost, predmetom njihove zloće. Ta je zloća dobro došla domaćim hegemonistima koji koriste novonastalu državu da prošire svoja nacionalna carstva na plavetnilo hrvatskoga mora. Međusobnom su se sljubili i kriju se iza demokracije. Tu opaku „ljubav“ između dvije zloće, domaće i međunarodne, jedino može ugroziti pogreška domaćih koja bi izazvala strah onih međunarodnih. Jer je strah još jedini osjećaj koji razumiju i uvažavaju.

Sve što se Hrvatima događa danas, posebice onima u BiH, plod je toga projekta. Hrvatska stvarnost u cijelosti, a posebice onih u BiH, obojena je bojama iz toga projekta. Slovenačke ambicije na moru u to uključene. Ova konstatacija nipošto ne umanjuje odgovornost Hrvata samih spram svoje sudbine. Naprotiv. Međutim, namjerno vođena hrvatska negativna kadrovska politika u BiH, kao jedan od važnijih postulata toga projekta, očito je  urodila obilnim plodom.

Cilj je samo jedan a metoda ima više. Cilj je raskinuti tanku južnu hrvatsku kompoziciju, Hrvate pomaknuti na sjever te njihovu domovinu razdijeliti drugima pošto Oni najvrjednije uzmu za sebe. Na povijesnoj vjetrometini, hrvatski nacionalni prostor se topio i istopio te se u crtu pretvorio i nju bi sada valjalo prekinuti. Napadne točke: Slovenija i BiH (Neum) te mnoge druge, znane i neznane. Težište projekta je u efikasnoj zavadi Hrvata u BiH s onima u RH, proglašenju Hercegovaca općim lopovima te opasnim za svako a posebice hrvatsko društvo koje „čezne za demokracijom“.

Metode su, međutim, različite a one važnije su: ucjena ulaskom u „Europu“ (Hrvati su već tamo ima tomu više od 1300 godina!), izborni međunarodni inženjerinzi (stranka dobije izbore na jednom programu a prisiljena je vladati potpuno suprotnim), politička i duhovna podjela i zavada Hrvata, vrludanje autocesta, projekti prevođenja voda iz jednog sliva u drugi, zabrana jezika, gašenje radio i TV postaja...

Na planu Hrvata u BiH, scenarij iz toga projekta je danas svima dobro znan. Pošlo se od podjele državnog teritorija na tri naroda i dva entiteta. Jednom narodu entitet nedostaje jer je unaprijed osuđen na propast. Srbi su dobili ono što im kao narodu i pripada a Hrvati bi, prema tom projektu, trebali nestati. Alternativa: mogu se eventualno pobošnjačiti i promijeniti vjeru. Jezik im je i tako zabranjen i izbrisan. Zatvaraju se posljednje radio i Tv postaje. Kriterij zatvaranja: jezik. Ako ne govoriš bosanski, zbogom, gasi antene! Sve se to čini po unaprijed pripremljenim scenarijima, tako da ispadne kako se postaje gase iz posve drugih razloga, primjerice nedostatka sredstava, nije pribavljen neki certifikat, nedostaje žig na nekom papiru, nejasan potpis na nekom dokumentu... A to nije istina. Jedini je razlog čišćenje „Bosne“ od hrvatskog jezika i Hrvata uopće. Iz istog razloga je uništena Zagrebačka banka u BiH samo da zaposlenici dobiju lični umjesto osobni dohodak. Tko zna čime je netko tu privilegiju platio, koga podmitio, koga zadužio... U svjetskom sustavu moćništva jednako se narodom plaća kao što se primjerice plaća krumpir, kupus i slično. Nema razlike.

Problem je zapravo u slijedećem: domaći smutljivci su sebe ispravno uvjerili kako su lopovi a oni bjelosvjetski kako rade po zakonu. To je jedina razlika.

Pri tom je važno da se krivica uvijek svali na Hrvate; njihovu nesposobnost i podjelu. Toga svakako kod njih ima na pretek, ali čak i to je posljedica onog istog projekta cinika. Druga je stvar što, kada su Hrvati u pitanju, takvu podlost uopće nije problem provesti u djelo. I u njih je sve izraženija ljubav prema lovi, kao sve dominantnijem
Fondacija Ruđer Bošković - Donja Hercegovina, sva prava pridržana (c)