PRETRAŽIVANJE:  
  
 

STOJAN VUČIĆEVIĆ,
SABRANE PJESME, NAPRIJED ZAGREB i OGRANAK MATICE HRVATSKE METKOVIĆ
 
 
 

 


 

 


 
 

Datum objave:  12. 2. 2006   


Svi ugrizi otrovnica – Kako radi „Latinica“?

 

Naš današnji komentar je "Kako radi Latinica" iz grupe komentara "Svi ugrizi otrovnica". "Uz svu poznatu muku Hrvata u BiH čeka ih i „Latinica“ u tjednu. Valja je preživjeti. Mogli bi ugasiti televizor ili prebaciti na ono mnoštvo drugih kanala, ali to nije rješenje. Sutra vas, gledali vi ili ne, čekaju drugi, oni zluradi, oni podsmješljivi, oni zavidni… Viču kao prijateljski: „Eno sinoć na vašoj televiziji kažu da je Tuđman svemu kriv, i vele da je lopov nad lopovima, i ona jedna žena kaže „što će mi država stvorena na zločinu? Bolja je brte bila Jugoslavija!. Tako vele na noj vašoj televiziji“. A od teškog krvavog rata prošlo tek nekolike godine… Valja takve, dakle, uz sve druge muke, besposlicu i nestašicu, preživjeti. I to iz tjedna u tjedan. Taman se rana zamiri, eto ti nove Latinice!" Pokrenite opciju više.Svi ugrizi otrovnica – Kako radi „Latinica“?

 

Uz svu poznatu muku Hrvata u BiH čeka ih i „Latinica“ u tjednu. Valja je preživjeti. Mogli bi ugasiti televizor ili prebaciti na ono mnoštvo drugih kanala, ali to nije rješenje. Sutra vas, gledali vi ili ne, čekaju drugi, oni zluradi, oni podsmješljivi, oni zavidni… Viču kao prijateljski: „Eno sinoć na vašoj televiziji kažu da je Tuđman svemu kriv, i vele da je lopov nad lopovima, i ona jedna žena kaže „što će mi država stvorena na zločinu? Bolja je brte bila Jugoslavija!. Tako vele na noj vašoj televiziji“. A od teškog krvavog rata prošlo tek nekolike godine… Valja takve, dakle, uz sve druge muke, besposlicu i nestašicu, preživjeti. I to iz tjedna u tjedan. Taman se rana zamiri, eto ti nove Latinice!

 

Valja nam, dakle, „ući unutra“ i razumjeti Latinicu. Rastaviti je na sastavne dijelove,  pa sve duboko analizirati.

 

Latinica je potpuna novina specijalnog rata protiv određenog naroda, nastala na domeni i tekovinama socijalističkog samoupravljanja. Kako je radničko samoupravljanje bilo oružje protiv radnika tako je Latinica oružje specijalnog rata protiv samog sebe, odnosno protiv svoga naroda.

 

U smislu specijalnog rata Latinica se priprema u tajnim, dobro opremljenim laboratorijima, psihološkog karaktera. Temeljno je strukturirana u tri tipa emisija: udarnim, umjerenim i „rasteretnim“. Sve imaju dvije temeljne komponente: slatkastu matricu namijenjenu masama i kolektivnom zavaravanju naroda (poput „jeste li vi protiv nepravde“ ili „želite li posao“ ili „želite li živjeti u demokraciji“), te bojevi dio, vješto uvijen u slatkastu matricu.

 

Tako globalno strukturirana, emisija se prikazuje u stotine iznijansiranih verzija, svaka namijenjena određenom zadatku. Pri tome se jasno razlikuje osnovna od sporednih zadaća (katkada se ova podjela kida ili su joj granice nejasne). Temeljna zadaća je: uvjeriti mase kako je Hrvatska država nastala na zločinu i kriminalu te je vratiti zemlji majčici. Sporednih zadaća je mnoštvo, poput: za sve su vam krivi Hercegovci zato što su oni zločinci i lopovi. Slijedi sugerirani zaključak: stara zemlja majčica će vas i od njih čuvati. Samo joj se vratite.

 

Plodonosnost emisije Latinica se, takvom općom strukturom, značajno povećava jer golica i nadražuje interese i apetite drugih, koji su s nama činili dragu majčicu. Oni, opet, u svemu gledaju svoje računice. Tako se u BiH odmah prepoznaje korist od napada i uništavanja Hercegovaca, jer se na taj način najbolje deblokira „bosansko more“ i „ more kao opšte dobro“. Vapaji iz te omražene Hercegovine, ne samo da se ne čuju, već i raduju one koji ih slučajno ili namjerno slušaju. „Tako lopovima i treba“.  U konačnici stvoren je politički „čekić i nakovanj“ za Hercegovce i, uopće, za Hrvate iz BiH. Politički „nakovanj“ je postavljen na tvrdoj (u Europi najtvrđoj) granici s RH, koja je, opet, postavljena po njivama podvornicama, a politički „čekić“ (što čekić, malj) lupa iz Sarajeva. Tako se racionalno drobi Hrvat
Fondacija Ruđer Bošković - Donja Hercegovina, sva prava pridržana (c)