PRETRAŽIVANJE:  
  
 

STOJAN VUČIĆEVIĆ,
SABRANE PJESME, NAPRIJED ZAGREB i OGRANAK MATICE HRVATSKE METKOVIĆ
 
 
 

 


 

 


 
 

Datum objave:  18. 10. 2009   


U ČAST VELIKE OBLJETNICE SVETOGA FRANJE!

 

U stvarima našega Gospodina ne nalazimo reda koga čovjek ljubi. Prvi je prvi a zadnji je zadnji. Smije se Gospodin na te riječi i veli: prvi je zadnji a zadnji je prvi! Koliko je Sveti Franjo napisao knjiga? Kolikih akademija znanosti i umjetnosti je bio članom? Koliko je Nobelovih i inih nagrada primio ovdje na zemlji? Koliko je citiran u c.c. časopisima današnjice? Koliko je puta bio na televiziji, radiju? Smije se Gospodin i veli: Govorio je s pticama! To je prestižnost u mome redu stvari. Pita ga Gospodin stoga: - Koliko si puta razgovarao s pticama, Franjo? - Puno, Svemogući. Dok sam bosim nogama prolazio poljem, zastanem pa s njima pričam. Onako s nogu. O svemu ali najviše kako si lijepu Zemlju stvorio. Ptice su toliko sretne! - Dobro, dobro; veli Gospodin. I sve su ti kazale ptice i ti si ih razumio? - Trudio sam se Svemogući. Ali si ti napravio Zemlju preširoki i predugu za čovjeka. Nikada on sve ne razumije pa čak i kada mu ptice kazuju o Tebi! - Dobro, dobro! Dobar si boj bojevao, bitku dobio a dušu mi vratio kakvu ti podarih! Pročitajte pismo koje nam uputi Prof. dr. sc. fra Andrija Nikić.FRANJO, IDI POPRAVI MOJU KUĆU

 

Hrvatsko kulturno društvo Napredak Mostar je 14. listopada t.g., u Napretkovu domu održalo  173. Napretkova tribina. Tribina je bila posvećena 800-toj obljetnici Franjevačkog reda.

Na tribini su sudjelovali: prof. Tihomir Marić, studentica Ivana Prce i fra Andrija Nikić. Svojim pjesmama program je obogatila FRAMA iz Mostara, kao i mlada pjesnikinja, skladateljica i pjevačica Lucija Hristić. Voditeljica tribine bila je studentica Ana Ančić.

Među nazočnim gostima, uz članove Napretka, bile su i žene iz udruge Hrvatska žena Mostara. Na tribini je trebao biti nazočan i konzul R Hrvatske gosp. Velimir Pleša, koji je zbog prije preuzetih obveza, poslao predstavnicu gđu. Evicu Milanović. Nju je predsjednik HKD Napredak  Mostar prof. dr. fra Andrija Nikić poimence pozdravio, na koncu joj i zahvalio na nazočnosti  sa zamolbom da pozdravi i zahvali gospodinu konzulu na njegovoj brizi i za HKD Napredak Mostar.

U pozdravnoj riječi fra Andrija je naglasio da ovom prigodom svi nazočni posjetitelji mogu bolje upoznati Franju- gorostasa koji je tijekom 800.godina privlačio i još uvijek za sobom privlačna stotinu tisuća sljedbenika i sljedbenica. Oni tvore mnogobrojnu franjevačku obitelj s oko milijun članova diljem današnjeg svijeta. Nadalje,  isti fra Andrija je naglasio da sv.Franjo svjedoči kako život u sebi nosi klicu neba. Stoga je smisleno zvati se kršćaninom i njegovim sljedbenikom, sve do mučeništva. Tako smo i mi ovu večer slavili radosno i srca ispunjena vjerom. Sv.Franju je u svemu što je radio vodila velika ljubav. On je bio vječiti zaljubljenik. Za njega je ljubav bila neodoljiv pokretač prije ?obraćenja?, a to je nastavila biti i poslije. Fra Konstantin Koser svojedobno je posvjedočio: Obraćena ljubav, različita, pročišćena,ali uvijek ljubav. Iz ljubavi prema Bogu, Kristu, iz ljubavi prema Euharistiji, iz ljubavi prema presvetoj Djevici, iz ljubavi prema svecima, iz ljubavi prema Gospođi Siromaštini. Iz ljubavi i uvijek iz ljubavi. To je zakon njegova života.

Franjevačka karizma, njihova ljubav za Crkvu i Evanđelje svakodnevno ih uranja u događanja svijeta. Velika je milost imati  u svojoj blizini i u svojoj generaciji sveca i čovjeka obuzeta Franjinim duhom. Naš franjevački pokret je svjetlo o kojem govori Isus. I danas svijetli. Naša ljubav i žrtva su kaplje ulja u tu svjetiljku. Naš život i naše poslanje je biti za druge.

Na tribini je pjevala FRAMA. Što u stvari znači FRAMA? To je zajednica mladih od 15.- 30.g.ili FRAnjevačka MlAdež. Ideja o nastanku tog bratstva rođena je u Italiji 80- tih god. Frama je kod nas stasala 90-ih g. u Hrvatskoj. A pravi framaši su ona mladež koja je dala ?obećanje? da bi željelo upoznati i živjeti Evanđelje na način sv. Franje.

Nekoć je veliki indijanski poglavica Seattle uputio rukom pisanu poruku američkom predsjedniku Georgu Washingtonu kada je ovaj želio kupiti i prisvojiti njegovu zemlju.  Pismo počinje čuđenjem: Kako možete kupiti ili prodati nebo, toplinu zemlje? Ta ideja nam je strana. Pismo velikog indijanskog poglavara, poput svetog franje Asiškog, i nama poručuje da zaštitimo Božja stvorenja, prirodu i gajimo ljubav prema baštini naših pređa.

1. Pobjeda dobrote

Prof. Tihomir Marić je podsjetio na to, kako je papa Inocent III. odobrio Pravilo franjevačkog reda.Jednog proljetnog dana, ili točnije polovicom travnja 1209. godine u Rimn kod pape Inocenta III. dođe jedan 28godišnji mladić s još 12 subraće i tra?i odobrenje za ?ivot u siromaštvu, poslušnosti i čistoći. Papa ih sasluša i ka?e: Razmislit ću! Oni nezadovoljni odlaze i čitaju Evanđelje. Nisu se pokolebali. Nastojali su ?ivjeti, kako je Krist ?ivio. Slijedili su njegove Isusove upute: Tko ?eli biti savršen među vama, nek sve napusti, a što ima neka dadne siromašnima, zatim nek dođe i nek slijedi mene. Papa je pak razmišljao o stanju Crkvi. Pojavljivala su se razna krivovjerja i sekte. Huligani su rušili crkve i druge svetinje. Neki kraljevi su neke svećenike ili biskupe proglašavali svojim papama. Kristov grob su zauzeli nevjernici. Stanje u Crkvi moglo bi se usporediti s današnjim stanjem. Unutar Crkve bilo je dosta ne sloge. Nakon što je proveo jedan te?ak dan, papa je otišao na noćni počinak. Samo što je zaspao na san mu dođu strašne slike. Sve što je opterećivalo Katoličku crkvu vidio je na jednoj slici. Vatikanska bazilika svetog Ivana Lateranskog se ruši. Potporni stupo
Fondacija Ruđer Bošković - Donja Hercegovina, sva prava pridržana (c)