PRETRAŽIVANJE:  
  
 

STOJAN VUČIĆEVIĆ,
SABRANE PJESME, NAPRIJED ZAGREB i OGRANAK MATICE HRVATSKE METKOVIĆ
 
 
 

 


 

 


 
 

Datum objave:  20. 12. 2008   


Umjesto čestitke za Božić, piše Darinko Tadić

 

Naša duša s jedne strane a naš automobil s druge. Piše Darinko Tadić. 

Ljudski život – svemirska postaja - Zemlja

 

Vlastiti ovozemaljski život najupečatljivije mogu izraziti u slici. Stoga mi dopustite uzeti malo

vašeg dragocjenjenog vremena i ispričati svoju sliku o ovozemaljskom životu.

 

Ne znam kada ali znam jer postojim da je Stvoritelj Neba i Zemlje dio sebe, dio svoje svijesti uduhovio u moju dušu i eto, to sam ja. Moja svijest u toj duši ima brzinu kretanja veću od brzine sunčeve svjtlosti. Ma opet, velik je taj svemir, vremenom se potroši rezervoar duše i treba ga nadopuniti. Punjenje rezervoara duše vrši se na raznim planetima u Svemiru. Jedan od tih planeta je i Zemlja. I zato sam danas tu, na Zemlji i želim s vama Zemljanima podijeliti moje razumijevanje našeg boravka na Zemlji.

 

Dakle, svratio sam na Zemlju nadopuniti rezervoar duše i prihvaćam sve uvjete Zemljana. Između svih Zemljana izabrao sam  prijateljicu i prijatelja za svoje buduće roditelje i s povjerenjem im prepustio da me utjelove, daju tijelo, kojim ću se ja koristiti dok sam na Zemlji. Stvoritelj Neba me iskoristi i dade mi suprugu da s njom zajedno učinimo uslugu utjelovljenja još četiri njegova bića(naše djece).

 

Vidim da je danas za Zemljane automobil važniji od tijela i stoga ću slikovito, slikom automobila, izraziti svoje utjelovljenje. Tako prepuštajući svojim roditeljima da mi izaberu tijelo za moje utjelovljenje, slikovito rečeno, dopustio sam im da mi izaberu automobil za korištenje u prijevozu dok sam na Zemlji.

 

Shvaćam da nije lako usporiti sa kretanja brzinom svjetlosti (300 000 km/sek.), na 5 km/h i stoga razumijem današnjeg čovjeka da nastoji to malo ubrzati. Eto automobila. Fićo vozi brzinom do 120 km/h, BMW do 260 km/h a Formula 1 i do 400 km/h. Jasno mi je da su to sve male brzine u odnosu na brzinu moje duše, ali što je, tu je i prihvaćam to kako jest.

Puno je tih marki automobila i eto meni moji roditelji dadoše osrednji automobil, Opel.

 

Znam da vozeći Opel nemam nikakve šanse biti brži od Formule 1 u utrci, u kojoj je važno prvi proći kroz cilj, ali na sreću za moje punjenje rezervoara duše to nije važno, iako oni Zemljani, koji posjeduju Formulu 1, nameću brzinu za glavni kriterij uspješnosti kvalitete življenja na Zemlji.

 

Za punjenje mog rezervora duše jedino je važan moj odnos prema vlastitom automobilu i drugim sudionicima u prometu. To je ujedno kriterij kvalitete života na Zemlji i pravo gorivo, kerozin za punjenje mog rezervoara duše. Konačno iz tog razloga i svratio sam na Zemlju.

 

Da pojasnim, za kvalitetu života važno je kako se odnosim prema povjerenom mi automobilu, da li ga uredno servisiram (ulje, voda, žarulje, kočnice ...), registriram (imam li urednu dokumentaciju o posjedovanju istog) i  koristim li ga pravilno u prometu (ne ometam druge vozače, poštujem prometne propise, ako nepažnjom izazovem sudar, savjesno nadoknadim štetu oštećenima, te vozaču u nevolji primjereno pomognem da nastavi svoju vožnju).

Svojim nastojanjima da produžim vijek trajanja svog automobila i uslužnošću drugim vozačima, ostalim Zamljanima sigurno punim do maksimuma rezervoar duše kerozinom.

 

Radi punjenja rezervoara duše i svratio sam na Zemlju. Čim rezervoar duše ispunim kerozinom, zahvalit ću se svim Zemljanima na povjerenom automobilu, dakle, ovozemaljskom tijelu, a ja sa svojom dušom vraćam se u Svemir, u brzine veće od brzine svjetlosti.                                             Ciao Zemljani.

Umjesto božićne čestitke, vaš Darinko Tadić (Sesvete, 06. 12. 2008. g.).
Fondacija Ruđer Bošković - Donja Hercegovina, sva prava pridržana (c)