PRETRAŽIVANJE:  
  
 

STOJAN VUČIĆEVIĆ,
SABRANE PJESME, NAPRIJED ZAGREB i OGRANAK MATICE HRVATSKE METKOVIĆ
 
 
 

 


 

 


 
 

Datum objave:  16. 5. 2007   


Zašto, zašto? Piše Luka Goluža, Vancouver Canada.

 

Tek kada pitanje postavimo, ma koliko hrabrosti i dobrote za to trebali imati, stječemo pravo na odgovor. Nema odgovora bez pitanja. Luka Goluža upravo tako čini. On traži odgovor ali zato zna postaviti pitanje. Pokrenite opciju više.Istina koja se želi ušutkati

 

Ako je sloboda, ako je demokracija, zašto onda mnogi javni tisak ne želi objaviti istinu, zašto bježi od stvarnosti. Jedan put pročitah u „Večernjem Listu“ o “džamiji“u Zagrebu koja je pravljena na zahtjev muslimana uz odobrenje nekadašnje vlade Nezavisne Države Hrvatske. Doslovce se kaže da je to bila Poglavnikova Džamija koju je N.D.H.napravila ,jer je Poglavnik odobrio i nije ga smetala islamska vjera, a komunističke vlasti da su je porušile, a Hodžu „da su osudili na smrt“. Tu se odmah na početku stvari taje da bi se ublažio zločin koji komunjare počiniše i za koji još nitko nije odgovarao. Jest, oni su Džamiju srušili koja je pripadala među najljepše džamije na svijetu. Mika Špiljk navodno da je odigrao glavnu ulogu za rušenje džamije.To su učinili da pokažu koliko su drski, koliko su samovoljni, da dokažu da oni mogu činiti što hoće jer su ih svjetski moćnici podržali.

 

Ne samo da su hodžu Ismeta Muftića osudili na smrt nego su ga bez osude objesili na vratima džamije 1945 god. Pa zar to nije zločin, zar to nije za svaku osudu. Pitam se jeli to ugled jednoga poretka, jedne države koju je na kraju čak svijet prihvatio kao nekakvu pravnu državu. Takvih i sličnih zločina „jugini“  zločinci učiniše i umjesto da danas pognu glave, da šute, oni se još propinju, kako su oni nekakvi „antifašisti“ , kako su se oni borili za dobrobit naroda. Oni su zatrovali narod, za vrijeme njihova režima alkohol i cigarete bili su velika utjeha mnogima. I na kraju njihova nestanka, muslimani i katolici postali su žestoki neprijatelji. Zar je  to nekome trebalo? Može bit da netko to sve koristi da bi se on popeo na visoko mjesto.

 

Meni to izgleda čudno, da se nekoga može nagovoriti da slavi Tursku koju nikad nije ni vidio, a da mrzi svoga susjeda s kime treba zajedno živjeti. Dok su Hrvati šutjeli sedamdeset godina nekako je suživot bio moguć. Kad Hrvati progovoriše već se to ne može trpjeti. Ako netko misli da će nas ušutkati grdno se vara, mi nećemo laži iznositi ili se Bože sačuvaj njima služiti nego ćemo istinu pisati i govoriti pa ako ta istina nekoga uvrijedi zato se mi nećemo osjećati krivima. Zaista je čudno da netko može laži pretvarati u istinu i postotak naroda to nekako povjeruje, a onda lopovi trljaju ruke i smiju se kako su oni uspjeli. Što se to nekada događalo, pomislio bi čovjek, tehnologija nije bila dostigla tako daleko, ali na žalost i danas se takvih podvala čini gdje moćniji sebe pokazuje pravednim.

 

Pogledajmo samo ovaj primjer u Haagu, je li to sud “pravde“ ? Karlu Del Ponte slikaju sve novine, pišu što se događalo u Haagu, ali na kraju ništa od toga, stara kučibaba će se izvući, a hrvatski generali izdržavaju kaznu u Haagu i ako još nisu ni suđeni. A svakako sudiće im se zato jer “nisu imali pravo braniti Hrvatsku“. Je li ima netko tko bi mogao odgovoriti na to pitanje, te da bi zadovoljio poštenog čovjeka .Ne znam bili mogao takvu osobu naći sa svijećom u evropskim zemljama, gdje bi i Hrvatska trebala biti za neko vrijeme uključena. Ne znam zašto se okupljamo u jednu „Evropsku Zajednicu“ ako nam pravda nije toliko važna, ako nam je samo važno da smo jači i da odluke možemo donositi bez smetnje nejačega pa makar on bio i pravedan.   

 

 Luka Goluža, Vancouver Canada.                                                       

 

 

 
Fondacija Ruđer Bošković - Donja Hercegovina, sva prava pridržana (c)