PRETRAŽIVANJE:  
  
 

STOJAN VUČIĆEVIĆ,
SABRANE PJESME, NAPRIJED ZAGREB i OGRANAK MATICE HRVATSKE METKOVIĆ
 
 
 

 


 

 


Nedstat Basic - Free web site statistics

 

Datum objave:  31. 12. 2009   


SVAKOM NJEGOVO!

 

Poštovani posjetitelju ove stranice, svjesni smo činjenice kako Nova godine kuca na naša vrata, pa bi se trebalo malo opustiti i zabaviti. Ali prema Zakonu o javnom informiranju pismo nebeske administracije upućeno šefu Epske unije iz naše budućnosti moramo objaviti. Tomu su dva ključna razloga: nebeska administracija tvrdi kako im je naš šef iz budućnosti dodijao s primjedbama i zahtjevima (mirovina mu se očito bliži!) a drugo željeli bi da njihov odgovor kalendarski stigne u ovoj a ne narednoj godini. Znate, zakasnite samo jedan dan pa povjesničari tvrde da ste kasnili cijelu jednu godinu! I još: pismo se vratilo u pretinac nebeske administracije; zemljani pišu takvoga ovdje više nema pa pokušajte preko Interneta. Mi vam se ispričavamo što vam pozornost skrećemo s dočeka Nove godine tvrdeći još jednom kako mi samo pisma objavljujemo ali svoje stavove krijemo ko zmija noge. Znate, mudri šute. Svoju ćemo reći kada budemo sigurni tko je pobjednik! I još jednom, blagoslovljena vam Nova godina tamjanom Svetih Kraljeva što pohodiše Štalicu! Tamo nam je sva nada i sva tajna Kozmosa.ODGOVOR NEBA PREMILOSNOM, ŠEFU EPSKE UNIJE

 

1.   Pozivaš Me da međusobne odnose riješimo na partnerskoj osnovi, kao jednak jednakom, jedan gospodar Neba a drugi Zemlje. U redu, prihvaćeno! Budimo partneri, budimo jednaki! Uvjet je samo jedan, uspješno završena jednostavna inicijacija. Sutra o podne zapuhati ću lahorom, ti stavi tvoju kapu na tvoju glavu. Moj lahor će je trgati a ti je ne daj. Koristi sve svoje znanje, mudrost i moć. Cilj je jednostavan: neka kapa po svaku cijenu ostane na tvojoj glavi. Pri tom je ne smiješ vezati niti rukama držati. Ponosno digni glavu a kapa neka sama na njoj stoji, Premilosni, partneru moj. U tom poslu ti posebno branim koristiti zamjenike, pomoćnike, povjerenike, pobočnike, podupiratelje, podređene, kandidate, pristupnike, simpatizere...

2.   Poslije ću poslati onu malu ali dosadnu muhu na tvoja leđa; zabosti će se ravno među tvoje plećke. Ti je samo trebaš rukom raspaliti, moćniče, prijatelju moj i partneru moj. Nemoj je štedjeti. Uvjet je samo jedan. Raspali je ti sam a ne tvoj sluga. Posebno to zabranjujem onima koji već desetljećima vode s tobom pristupne pregovore. Njih ostavi po strani, na miru. Nije mi žao muhe, već tvojih leđa!

3.   Što se tiče vinograda, problem ćemo lako riješiti. Pokazalo se kako ona plaća o trinaestoj uri i nije bila loša ideja. Zar ne znaš Premilosni, moj partneru? Nisu ti rekli? Pa kosovci su ti vinograd poćukali,  više nemaš uroda! Sada je svejedno kada će radnici doći u tvoj vinograd. Možda bi ipak bilo bolje da dođu o trinaestoj uri. Neki bi ti troškovi bili manji?!

4.   Prigovaraš mi i za ono malo vina što ga od vode učinih. Dogovoreno! Učiniti ću da na svijetu ostane samo vino što korijen vuče iz trsa lozova. Pa kom opanci a kom obojci, partneru.

5.   Prigovaraš mi i za kišu što je dadoh da urod sirotinji potjera mimo carskih blagajni. Čini mi problem, partneru, vijest da se o Božiću sunčate a o Gospi mrznete. Možda vam je zimna kiša potjerala one usjeve a ljetna ih suša spržila? Kada vam uopće trava raste, partneru? Koje je godišnje doba kod vas?
Fondacija Ruđer Bošković - Donja Hercegovina, sva prava pridržana (c)