PRETRAŽIVANJE:  
  
 

STOJAN VUČIĆEVIĆ,
SABRANE PJESME, NAPRIJED ZAGREB i OGRANAK MATICE HRVATSKE METKOVIĆ
 
 
 

 


 

 


Nedstat Basic - Free web site statistics

 

Datum objave:  25. 6. 2009   


Vjerujem u Hercegovinu

 

Iz tiska je izišla knjiga VJERUJEM U HERCEGOVINU, autora Ivana Sivrića u izdanju Matice hrvatske Mostar, biblioteka Suvremena pitanja, knjiga VI. Knjigu je mostarskom čitateljstvu predstavio, između ostalih, i Prof. dr. sc. Pero Marijanović. Što je tom prigodom rečeno možete pročitati ako pokrenete opciju više. Tekst je donesen izvorno, onako kako je rečeno, bez posebnog dotjerivanja.Prof. Dr. Sc. Pero Marijanović

 

 

Matica hrvatska Mostar

Biblioteka  Suvremena pitanja, knjiga VI

Ivan Sivrić

VJERUJEM U HERCEGOVINU

 

Teško je poslije svega, poslije duge i nesklone povijesti, vrsnom filozofu reći bilo što drugo osim VJERUJEM U TEBE HERCEGOVINO! Ta vjera, poput one daleko važnije i svete vjere u Boga, ostala je samo vjera u srcu hercegovačkih kamenjara i težaka, vjera koju osjećamo a često je ne znamo niti razumjeti a kamoli braniti. To je vjera koja jednostavno dolazi iz srca, ona je samo produljena vjera otaca, dolazi u nas kroz minula stoljeća i odlazi kroz nas u budućnost. Budemo li tu vjeru obrazlagali nekomu drugom ostati ćemo prije bez riječi već taj drugi uopće  shvati što smo to htjeli reći. Jer prava vjera se samo živi ali se ne da protumačiti onomu koji je nema. Tako se i naš veliki Ante Markotić, da ga se ovdje  s poštovanjem spomenem, zapitao u knjizi sličnog sadržaja, BiH ili Ne BiH. Na kraju je došao do zaključka o Bermudskom trokutu na Balkanu. Danas na tu bolnu temu Ivan Sivrić dodaje onu ključnu misao, deklaraciju i uzvik: VJERUJEM U TEBE HERCEGOVINO!

 

Čestitam autoru i na naslovu ove knjige, nikada nam ta vjera nije bila potrebnija. Ona je danas i izrazito dvosmjerna: Mi vjerujemo u Hercegovinu ali i ona mora vjerovati nama, budući su neki bjelosvjetski planovi s nama i s njom vrlo loši.

 

Vjerujem u tebe Hercegovino i onda kada te prekrajanjem imena brišu i kao uspomenu i kao obično ime jedne regije, kako to uvodničar knjige reče na samom njenom početku. Jer, napad na nju nikada u povijesti nije bio tako okrutno širok i sveobuhvatan, toliko širok da su se u njega uključili primjerice i prognostičari vremena kada vam ujutro dojavljuju: danas će u Bosni padati kiša a na jugu će biti vedro. Na jugu, dakle dole oko Neuma, na samom bosanskom jugu. Baš takvoj zlokobnoj širini materijalne i duhovne agresije na državnički prostor Humskog kneštva treba ono autorovo, istaknuto na naslovnoj stranici knjige: U TEBE VJERUJEM HERCEGOVINO!  Samo ta vjera može učiniti čuda i smiriti sluđenu duhovnu agresiju, agresiju poput one koju mi neki dan, sav zabrinut, ispriča naš ugledni Mr. Sc. Tomislav Anđelić, koga evo i sada najiskrenije pozdravljam. „Oslobođene“, taj dnevni „bosanski“ list, u jednom naslovu proglasi kako je njegov slavni brat, dr. Pavo Anđelić, klesao križeve na stećcima da bi ih tako pokrstio! Taj događaj oslikava ne širinu duhovne bijede u kojoj živimo, već njenu samu dubinu, odnosno njeno samo dno. Samo Bog zna ima li ispod toga dna još kakvo, skriveno.

 

Ali ta duhovna bijeda agresije nije nešto bezazleno, nešto što se kao pogrešna povijesna činjenica tek tako pojavila, već je opasna do same svoje maligne srži, toliko opasna da su naši ugledni ljudi od pera realizirali dobre projekte poput BiH ne BiH i VJERUJEM U TEBE HERCEGOVINO, Ivan Sivrić, MH Mostar, Biblioteka Suvremena pitanja, knjig
Fondacija Ruđer Bošković - Donja Hercegovina, sva prava pridržana (c)